Xilit


A xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is ismert, ami egy fantázianév és arra utal, hogy a xilitet először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül.

A glikémiás indexe jóval alacsonyabb (GI=12), mint a cukoré, így cukorbetegek számára is ideálisabb édesítőszer.

A xilit a fogak szempontjából az egyik legjobb édesítőszer. Újabb fogászati protokollokban, mint alapvető kezelési lehetőség van jelen a xilit, illetve a nagy xilittartalmú rágók és fogkrémek.

A szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez a xilitet.

A xilit akár 80%–kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét. Ennek köszönhetően számos fogászszövetség, valamint több ország szabályozó testülete elfogadta a xilit felhasználásával készülő cukormentes rágógumikat és édességeket.

Mellékhatásai: A túlfogyasztás hasmenést okozhat.

Kutyáknak nem adható xilit, mert az ő szervezetük hipoglikémiával reagál már 1–2 gramm mennyiségre is, ami akár életveszélyes is lehet a számukra. Kisebb mennyiségű xilit májkárosodást okozhat náluk. Ha egy kutya xilitet evett, értesíteni kell az állatorvost

További információk

Bereczkiné Németh Viktória
+36 30 552 6058
+36 1 323 3088
nemethv@anilin.hu

Katz Lilla
+36 30 941 4989
+36 1 323 3087
katzl@anilin.hu